Home » BLOG » #Respingerea #Amendamentelor

#Respingerea #Amendamentelor

Asociația Studenților din Universitatea București (ASUB)  solicită Parlamentului României să respingă cele două amendamente la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2017, care limitează dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul.
În contextul actual, considerăm că cele două amendamente avizate de comisiile Senatului României sunt total nefundamentate, fiind adoptate contrar modului în care Guvernul României a legiferat, respectiv contrar Planului de Guvernare 2017-2020 propus de aceeași coaliție politică ce deține majoritatea și în Parlamentul României.


În Comisia de Buget, s-a propus ca gratuitatea să se aplice doar „pe distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile”. O altă modificare propusă în aceeași comisie a fost ca măsura să li se aplice și elevilor din clasele IX-XII. Mai mult decât atât, în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială s-a adoptat o modificare prin care de gratuitate beneficiază doar studenții „cu vârsta de până la 35 de ani„, în textul inițial neexistând o limită de vârstă.


Trebuie menționat faptul că, în prezent, niciunul dintre amendamentele de mai sus nu este încă în vigoare și nici nu va fi în viitorul apropiat. Procesul legislativ va continua și va dura încă cel puțin două luni. Până atunci, gratuitatea la transportul feroviar pentru studenții înmatriculați la forme de învățământ cu frecvență în instituții de învățământ superior acreditate rămâne în vigoare și se acordă fără restricții, indiferent de vârstă sau de rutele călătoriilor.